Cavus Voet (holvoet)

Pes cavus of holvoet is een misvorming die wordt veroorzaakt door een meer uitgesproken kromming dan normaal, waardoor het steunoppervlak veel kleiner is en het gewicht van het lichaam op de hiel en het middenvoetsbeentje valt.

pie cavo 1

Kenmerken van pes cavus

Deze misvorming komt minder vaak voor dan platvoeten, maar is pijnlijker door een te grote kromming van de voet en verhoging van het plantaire gebied, wat negatieve gevolgen kan hebben voor andere delen van het lichaam en moeilijkheden bij het lopen. Het is vaak asymptomatisch, maar overmatige kromming van de voetzool kan leiden tot de volgende symptomen en complicaties:

Symptomen en complicaties

– Gevoel van instabiliteit aan de buitenzijde van de enkel, met hevige pijn en soms zwelling.
– Pijn op andere plaatsen zoals knieën, enkels, heupen en lumbale wervelkolom.
– Moeilijkheid om geschikt schoeisel te vinden door een te grote kromming van de voet.
– Ontwikkeling van klauwtenen en andere problemen zoals fasciitis plantaris, hielspoor of peesontsteking.
– Pijn in de laterale zone van de voet en het ontstaan van eelt in de voorvoet, doordat het grootste deel van het lichaamsgewicht op deze zones valt.

Wanneer u een van deze tekenen en symptomen waarneemt, kunt u het beste naar een ervaren podoloog gaan, die de oorzaken van het probleem kan vaststellen en een geïndividualiseerde behandeling kan instellen.

In Kliniek San Román voeren wij een biomechanisch onderzoek van de voetafdruk uit om de meest geschikte behandeling te beoordelen en aan te bieden, meestal door middel van op maat gemaakte inlegzolen, die tot doel hebben overmatige druk op de hiel en het middenvoetsbeentje te voorkomen, het gewicht gelijkmatiger te verdelen en de spanning van de fascia plantaris te verlichten.