Sesamoiditis

Sesamoïditis is een aandoening die de voorvoet aantast wanneer de sesambeentjes een verwonding of breuk oplopen of gewoon ontstoken raken.

Wat zijn de sesambeentjes van de voet?

Het zijn twee kleine botjes die omwikkeld zijn met pezen en zich bevinden in het voorvoetgebied van de voetzool, net onder de eerste teen. De sesambeentjes werken als een katrol en ondersteunen de belastingen die de voorvoet opvangt. Omdat ze omgeven zijn door pezen, kunnen ze ontstoken raken bij elke stap die de voet zet.

Het is een veel voorkomende blessure bij jonge mensen die aan sport doen, zoals hardlopen, dansen of basketbal, omdat bij deze activiteiten vaak moet worden gesprongen, wat een directe impact op de sesambeentjes van de voet veroorzaakt.

Patiënten met cavusvoeten (holvoeten) lopen meer kans op dit letsel. Ook plotselinge bewegingen waaraan de voet niet gewend is, ziekten zoals reumatoïde artritis of diabetes, herhaald microtrauma en ongeschikt schoeisel kunnen leiden tot sesamoïditis.

sesamoiditis 1

De pijn van sesamoïditis begint op een milde maar geleidelijke manier in het voorste plantaire deel van de voet, totdat het lopen onmogelijk wordt door de intense pijn.

Het is belangrijk om een voetspecialist of podoloog te raadplegen wanneer zich in een vroeg stadium pijn of ongemak in de voeten voordoet. De podoloog kan een lichamelijk onderzoek van de voet verrichten, de voetafdruk bestuderen en zelfs röntgenfoto’s maken of andere tests uitvoereren om een diagnose te stellen en de beste behandeling voor elke patiënt voor te stellen.

 

De behandeling van sesamoiditis is bijna altijd niet-invasief. In milde tot matige gevallen van sesamoïditis is rust, samen met een inlegzool om de druk op de sesamoïden te verminderen, meestal voldoende. Het is altijd raadzaam om, onder medisch voorschrift, de orthopedische behandeling gedurende enkele dagen te begeleiden met ontstekingsremmende geneesmiddelen. In geval van ernstige sesamoiditis kan een voetoperatie een behandelingsoptie zijn.

Symptomen van sesamoiditis kunnen zijn:

Onvermogen om normaal te lopen of te rennen.

Ernstige pijn onder de grote teen.

Zwelling en ontsteking in het gebied van het sesambeentje.

In KliniekSan Román hebben we ruime ervaring in sportpodologie en in minimaal invasieve of percutane voetchirurgie voor de behandeling van knobbels en klauw- of hamertenen.

sesamoiditis redu 1