Tarsale tunnel syndroom

Wat is een tarsale tunnel?

De tarsale tunnel bevindt zich ter hoogte van de interne malleolus. Het wordt gevormd door bot aan de buitenkant en door het flexor retinaculum aan de binnenkant. De structuren die er deel van uitmaken zijn: de pees van de tibialis posterior, de pees van de m. flexor digitorum longus, de vasculonervus bundel en de pees van de m. flexor digitorum longus van de eerste teen. De n. tibialis posterior loopt door de tarsale tunnel en splitst zich in drie takken die het plantaire gebied van de voet bevoorraden.

Oorzaken en Symptomen

Er kan compressie van de tarsale tunnel zijn van traumatische oorsprong (eenmalig of herhaaldelijk), vasculaire, inflammatoire of infectieuze oorsprong, evenals van osteoarticulaire degeneratieve processen. Dit veroorzaakt paresthesie (tintelingen, gevoelloosheid, enz.) en pijn langs het traject van deze zenuw en zijn takken, waardoor het lopen moeilijk wordt.

Sindrome del tunel tarsiano 768x470 1

Waar bestaat de behandeling uit?

De conservatieve behandeling omvat rust en immobilisatie van het enkelgewricht in discrete plantairflexie, echografie en ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s), alsook de toepassing van plaatselijke koude.

Het gebruik van plantaire steunen (inlegzolen) kan ook aangewezen zijn om overmatige pronatie te corrigeren en zo de belasting van de binnenzijde van de enkel te verminderen. In bepaalde gevallen kan een infiltratie met corticosteroïden de aangewezen methode zijn.

Chirurgie is aan te bevelen wanneer conservatieve behandeling niet aanslaat. In deze gevallen maakt de Kliniek San Román gebruik van minimaal invasieve chirurgie om de achterste tibialis zenuw te decompresseren.

Wij zijn gespecialiseerd in podologie sinds 1979. Raadpleeg de contactmogelijkheden om een afspraak te maken.