Bunions or hallux valgus

Bij de San Román Kliniek gebruiken wij geavanceerde technieken voor percutane of minimaal invasieve chirurgie. Bezoek de medisch-podologische Kliniek San Román voor meer informatie.De Bunion of Hallux Valgus is een vergroeiing van het gewricht tussen de grote teen en het eerste middenvoetsbeen, waardoor een bult (extose, een woekering van botweefsel) ontstaat over het metatarsofalangeale gewricht van de eerste (grote) teen.Deze botvervorming veroorzaakt pijn en zwelling. De pijn, die veroorzaakt wordt door de woekering van het bot, is het gevolg van irritatie van het bloedvat-zenuw complex aan de zijkant van de grote teen. De vergroeiing veroorzaakt ook structurele en mechanische veranderingen in de voet.

Rekening houdend met het feit dat de bunion ontwrichting van het gewricht van de eerste teen veroorzaakt, raden wij u aan deze kwaal tijdig te behandelen aangezien er op de lange duur geen effectieve behandeling meer bestaat voor de ontwrichting. De bunion of Hallux Valgus gaat over het algemeen ook gepaard met andere aandoeningen van de voet, met name klauw- of hamertenen.Bunions worden voornamelijk veroorzaakt door een erfelijke afwijking in de mechanische structuur van de voet. Tevens zijn bepaalde voettypen meer geneigd tot het ontwikkelen van bunions. Wij willen er op wijzen dat langdurig en dagelijks gebruik van schoeisel dat de tenen beknelt ook een factor kan zijn bij het ontstaan van deze vervorming. Een recent onderzoek in de VS heeft uitgewezen dat 88% van de vrouwen te krappe schoenen draagt en dat 55% van die vrouwen bunions hebben. Bunions komen dan ook 9 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

De beste behandeling voor bunions is een preventieve behandeling: het ontstaan ervan vermijden door het dragen van geschikt schoeisel dat niet te krap is, of het dragen van steunzolen op maat wanneer het probleem gepaard gaat met een structurele aandoening van de voet (onder andere platvoeten of een valgusvoet).Er zal gekozen worden voor een chirurgische behandeling wanneer de vervorming evident is of de pijn een normaal leven in de weg staat. Het doel van de operatieve behandeling is de verwijdering van de botexostose en het opnieuw op een lijn zetten van vergroeide botsegmenten (statiek/ alignement), teneinde te vermijden dat de vervorming terugkeert. Op het moment dat u ziet dat er bunions ontstaan, dient u naar een voetspecialist te gaan. Vergeet niet dat wanneer u eenmaal een bunion heeft, de enige behandeling voor het wegnemen van de pijn en de vervorming een chirurgische ingreep is. Wordt de bunion niet operatief behandeld, dan zal deze vervorming verergeren en grotere last veroorzaken.Het medisch-podologisch personeel van de San Román Kliniek onderzoekt de mate van vervorming in de voet door onder andere het bestuderen van röntgenfoto’s, waarbij rekening wordt gehouden met de leeftijd en graad van lichamelijke activiteit van de patiënt. Het doel is een optimale, op de persoon toegesneden oplossing te vinden voor iedere patiënt.

This deformity is recommended to treat it in time because the more severe it gets it can involve other toes and surgical treatments are more complex and may not have the expected results.

What if I have bunions?

If you have bunions, go ahead and consult a foot specialist, as time will only exacerbate the problem. The specialist must perform a complete exam of the foot which should include X-rays. These will establish the degree of bunion deformity and other deformities that may be present.

Wij van San Román Kliniek hanteren reeds 30 jaar minimale incisie of percutaan- technieken, voorheen bekend onder de naam ‘laser’, voor de behandeling van bunions en andere vervorming van de voet. De door ons gebruikte techniek is volledig poliklinisch en geschiedt onder plaatselijke verdoving. Wij behandelen de bunions met een incisie van 6 tot 8 mm, waarbij we de gewrichten van de voet ontzien. Onze methode maakt zowel het gebruik van schroeven en pennen tijdens de operatie als het gebruik van gips gedurende de nabehandeling overbodig. Na de operatie kunnen onze patiënten ZELFSTANDIG LOPEND de kliniek verlaten. Ze hebben daarbij geen hulp nodig en kunnen vrijwel meteen hun dagelijkse activiteiten hervatten. Tijdens de postoperatieve periode ervaren ze niet of nauwelijks pijn, en onze methode laat vrijwel geen littekens achter. Het allerbelangrijkste is echter dat onze patiënten kunnen rekenen op een snel herstel met voortreffelijke resultaten op lange termijn. Ten slotte willen wij u er op wijzen dat u bij ons verzekerd bent van professionele voetchirurgen met een ruime ervaring. De operatie vindt plaats onder optimaal hygiënische omstandigheden, waarbij we gebruik maken van moderne apparatuur en instrumenten om de chirurgische ingrepen met maximale garantie en veiligheid te kunnen verrichten.

Clinica San Roman heeft geen enkele relatie met welke kliniek of welk ziekenhuis, orthopedisch chirurg of arts in Nederland dan ook. Clinica San Roman heeft nooit medici uit Nederland opgeleid. Alle claims waarin dergelijke beweringen worden gedaan zijn onjuist. De behandelingsmethode voor Hallux valgus in Clinica San Roman is gebaseerd op onze eigen techniek, die het resultaat is van 35 jaar ervaring. Deze operatietechniek is uniek en niet vergelijkbaar met andere behandelingen.