Artrose van de heup

Artrose van de heup is een degeneratieve pathologie die progressieve schade veroorzaakt aan het gewrichtskraakbeen. De functie van kraakbeen is de gewrichten te beschermen en te smeren. Dit kraakbeen degenereert geleidelijk in de loop der jaren, wat de goede werking van de gewrichten aantast, waardoor de pijn ontstaat die wordt veroorzaakt door deze slijtage.

Het heupgewricht vormt de verbinding tussen het onderste ledemaat en de bekkengordel. Samen met de omliggende musculatuur ondersteunt zij het gewicht van het lichaam en maakt zij de beweging van de benen mogelijk.

Artrose van de heup is momenteel, na de knie, de meest voorkomende gewrichtsaandoening in Spanje.

Het komt het vaakst voor bij vrouwen tussen 50 en 65 jaar.

De oorzaken van artrose van de heup zijn multifactorieel, zoals hyperlaxiteit van de gewrichten, degeneratieve ziekten, zwaarlijvigheid en intense fysieke activiteit, die de kans op het ontstaan en de evolutie van deze ziekte verhogen.

artrosis de cadera 1

SYMPTOMEN VAN ARTROSE VAN DE HEUP

Heuppijn is het belangrijkste symptoom van artrose van de heup, hoewel andere symptomen kunnen zijn:

Gemors in de gezamenlijke ruimte
Onvermogen om normaal te lopen
Gevoel van vervorming en stijfheid van de gewrichten.
Kraken in de gewrichten
De pijn begint eenmalig en wordt dan algemener.
Om de symptomen van artrose van de heup te verbeteren, is het raadzaam de juiste specialist te bezoeken om de bron van het probleem te diagnosticeren. Rust kan de symptomen helpen verlichten, net als gewichtsverlies en matige lichaamsbeweging.

De behandeling varieert naargelang de graad van artrose en de leeftijd van de patiënt. In veel gevallen kan een infiltratie met hyaluronzuur de symptomen aanzienlijk verbeteren en een eventuele operatie uitstellen. Maar in veel gevallen hebben het been, de knie en de voet een indirecte rol in het heupgewricht of coxofemorale gewricht. Het is daarom raadzaam een podoloog te bezoeken om de dynamische en statische toestand van de knie, enkel en voet te laten beoordelen.